Druk, druk, druk, je kent het wel. Daarom hebben we een aantal ontbijtjes voor je verzameld die je gemakkelijk vooraf kunt maken, om later in de trein of bus op te eten. Wat je voor alle recepten nodig hebt, is een goed afsluitend bakje.

Overnight oats

Ingrediënten

  • 100 g havermout
  • 300 ml halfvolle melk

Bereidingswijze

  1. Doe de havermout en melk in een pot of bakje en roer goed door.
  2. Zet het voor minimaal 6 uur in de koelkast. De volgende ochtend is de havermout zacht geworden en klaar om te eten.

Er zijn een aantal variaties die erg lekker zijn. Voeg naar persoonlijke smaak extra ingrediënten toe.

  • Appel – kaneel – rozijnen
  • Bosvruchten – honing
  • Sinaasappel – chocolade – amandel
  • Pindakaas – chocolade – kaneel
  • Banaan – honing – walnoot

Bananenbrood

Bananenbrood

Ingrediënten

  • 300 g bananen
  • 250 g tarwebloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 mespunt zout
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 middelgrote eieren
  • 125 ml crème fraîche

Bereidingswijze

Bananenbrood vergt iets meer voorbereiding, dus het is makkelijk om dit de avond van te voren te maken.

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm met bakpapier.
  2. Pel en prak de bananen in een kom en voeg hier de bloem, bakpoeder en zout aan toe.
  3. Meng de boter, suiker, eieren en creme fraîche en schep dit bij het bananenmengsel.
  4. Meng alles goed door elkaar en bak het bananenbrood in een uur gaar in de oven. Controleer of het bananenbrood gaar is door er een sateprikker in te steken. Als je deze er schoon uit kunt halen, is het bananenbrood gaar.

Mueslikoekjes

Mueslikoekjes

Ingrediënten

  • 4 el vloeibare honing
  • 2 el ongezouten boter
  • 75 g dadels zonder pit
  • 2 el jam, bijvoorbeeld sinaasappel
  • 150 g krokante muesli vruchten en noten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden celcius.
  2. Verwarm de honing in een pan totdat de honing dunner wordt en voeg dan de boter toe.
  3. Snijd de dadels fijn en meng het met de muslie, het honing-botermengsel en de jam.
  4. Maak kleine bolletjes van het mengsel en bak in 10 minuten bruin.

Kaneelbroodjes

Ingrediënten

  • 500 g tarwebloem
  • 7 g gedroogde gist
  • 45 g ongezouten boter (of margarine)
  • 110 g fijne suiker
  • 2 tl zout
  • 4 middelgrote eieren
  • 250 ml lauwwarm kraanwater
  • 4 el gemalen kaneel

Bereidingswijze

  1. Meng de bloem, gist, boter, 2 theelepels suiker, zout, 1 ei en het water in een kom. Kneed of mix tot een soepel deeg en laat deze een uur rijzen in een afgedekte kom. Als het deeg is verdubbeld in volume, is het klaar.
  2. Kneed het deeg nog een keer en verdeel het in 8 gelijke stukken. Maak van elk stuk drie strengen van ongeveer 10 centimeter.
  3. Meng drie eierdooiers met 1 theelepel water en bestrijk de strengen deeg met het ei.
  4. Meng de rest van de suiker met de kaneel en rol de strengen deeg hier doorheen. Vlecht daarna de strengen in elkaar en druk de uiteindes vast.
  5. Laat de kaneelvlechten nog een uur rijzen onder vershoudfolie en verwarm de oven alvast voor op 200 graden celsius. Strooi de rest van het suiker-kaneelmengsel over de kaneelbroodjes en bak ze af in ongeveer 15 minuten.